Hyvä tietää

Matkustustodistus, certificado para viaje

Residensian eli pysyvän oleskeluluvan haltijoille myönnetään huomattavia alennuksia mantereen ja saarten välisessä liikenteessä. Matka- tai matkustustodistuksella varmistat, että saat luvatut alennukset. Todistuksen saa kaupungintalolta, jonne olet aiemmin tehnyt muuttoilmoituksesi, esim. Puerto de Cruzissa Eurooppatorin kupeessa, Ayuntamiento PdlC. Todistus maksaa 1,50 ja se on voimassa 6 kuukautta. 

Koronarokotuksen ajanvaraus 

Mikäli sinun tulee hankkia koronarokotus Teneriffalla, ajanvaraus tehdään lähimmällä terveysasemalla ja mukaasi tarvitset (ellet ole residentti)

1) passin ja passin kopion (A4 kokoisena, ei pienempänä)

2) Eurooppalaisen sairasvakuutuskortin ja siitä kopion

3) Suomen rokotustodistuksen paperisena ja siitä kopion

4) osoitteesi sekä täällä että Suomessa tekstattuna paperille

Tarvitset mukaan myös tulkin, jos et itse osaa tarpeeksi espanjaa. 

Terveysasemalla voi olla jonoja sekä testiin että rokotuksen ajanvaraukseen, jonotusajat voivat kestää, vettä mukaan. 

Ajanvarauksesta saat paperin, jossa sinulle on rokotusaika ja -paikka ja tämä paperi sinulla on oltava mukanasi, kun menet itse rokotukseen sekä Suomen rokotustodistus alkuperäisenä.

Sähköisen rokotustodistuksen saa skannaamalla paperiseksi esim. BelAirin porttia vastapäätä olevassa kopiointiliikkeessä, jossa muutkin asiapaperit saa kopioitua.

Espanjan maahantulovaatimukset muuttuvat

Espanja luopui 7.4. lähtien maahantuloa koskevista, riskimaalistan perusteella valmistetuista rajoituksista. Samalla luovutaan myös terveyslomakkeen täytöstä.

Tästä lähtien Espanjaan lentoteitse saapuvat matkustajat eivät enää joudu tarkistamaan riskimaiden listasta mitä toimenpiteitä heidän on tehtävä maahan saapuakseen. Riippumatta siitä, mistä maasta Espanjaan saapuu, ne yli 12-vuotiaat matkustajat, jotka omaavat EU-rokotetodistuksen, jonka viimeinen rokote on annettu alle 270 päivää ennen maahantuloa, todistuksen 180 päivän sisällä sairastetusta koronaviruksen aiheuttamasta taudista tai negatiivisen testituloksen, eivät enää joudu täyttämään tähän asti vaadittua terveystietolomaketta. Huomattakoon, että 270 päivän sääntö ei koske alle 18-vuotiaita matkustajia, joiden rokotetodistus ei siis vanhene.

Kun EU-todistuksen omaava henkilö saapuu Espanjaan, tämä seuraa oranssilla merkittyä linjaa.