Hyvä tietää

Madridin suurlähetystön vastaus mahdollisuuksista saada Teneriffalle konsulipalvelua

Puheenjohtajamme Maria Raute on ollut yhteydessä Suomen suurlähetystöön Madridissa koskien mahdollisia konsulaattipalveluja Teneriffalla. Tätä me talvea viettävät suomalaiset Teneriffalla olemme toivoneet, kuten myös saarella vierailevat suomalaismatkailijat. Konsuli Minna K Niemi Madridista on vastannut Marian yhteydenottoon kiittäen viestistä ja myös tapaamisesta itsenäisyyspäivänä Puerto de la Cruzissa. He arvostavat sitä vapaaehtoistyötä, jota kerhomme tekee suomalaisyhteisön hyväksi.

Teneriffalla oli kunniakonsulaatti vuoteen 2012 saakka, joten he ymmärtävät, että meidän suomalaisten keskuudessa herää toisinaan keskustelua konsulipalveluiden saatavuudesta jälleen. Hekin pitävät tärkeänä, että ulkomailla asuville ja ulkomaille muuttaneille on suomalaista konsulipalvelua, vaikkakin palvelut eivät voi olla yhtä laajoja kaikkialla, kuin mitä ne ovat Suomessa. Maamme pyrkii kuitenkin pitämään yllä ja kehittämään palveluja erilaisten tarpeiden pohjalta. Suurlähetystä on iloinen siitä, että määrärahapaineista huolimatta he ovat pystyneet säilyttämään kattavat konsulipalvelut Teneriffan viereisellä saarella Las Palmasissa, jossa meitä palvelee kaksi virkailijaa. Heillä on oikeus mm. myöntää passeja, jota oikeutta ei ole kunniakonsuleilla.

Suomi on arvioinut palvelujen tarpeellisuutta mm. kustannusten, matkailija- ja passimäärien sekä näissä tapahtuvien muutosten perusteella. Esimerkiksi vuonna 2021 Kanariansaarilla vastaanotettiin 180 passi- ja henkilökorttihakemusta, joista yli 50 % tuli Gran Canarialta ja noin 30 % Teneriffalta. Vuonna 2019 Kanariansaarilla kävi noin 240.000 suomalaista matkailijaa. Näistä 50 % matkusti Gran Canarialle ja vajaa 40 % Teneriffalle.

Määrältään suuremman palveluntarpeen ja liikenneyhteyksien vuoksi kunniakonsulaatin sijaintipaikaksi on valikoitunut Las Palmas.

Voinemme todeta, että konsulaatin sijaintipaikka on hyvin arvioitu päätetty ja että Teneriffalle emme ole saamassa omaa konsulaattia näillä näkymin.