Pysyvästi/residencialla asuvat

  • Mikäli asut Espanjassa ja sinun on uusittava korttisi, sitä ei voi enää tehdä Suomessa vaan sinun tulee vaihtaa korttisi espanjalaiseksi.

Milloin ja miten hankkia espanjalainen sairausvakuutuskortti. Lue tästä 

Matkustustodistus, certificado de empadronamiento para viaje

Residensian eli pysyvän oleskeluluvan haltijoille myönnetään huomattavia alennuksia mantereen ja saarten välisessä liikenteessä. Matka- tai matkustustodistuksella varmistat, että saat luvatut alennukset. Todistuksen saa kaupungintalolta, jonne olet aiemmin tehnyt muuttoilmoituksesi, esim. Puerto de Cruzissa Eurooppatorin kupeessa, Ayuntamiento PdlC. Todistus maksaa 1,50 ja se on voimassa 6 kuukautta. 

NIE -numeron hakuohjeet

NIE-numero (Nùmero de Identidad de Extranjero) eli ulkomaalainen henkilöllisyysnumero,  jonka voi hankkia, vaikka ei pysyvästi Espanjassa asuisikaan. Tunnistenumeroa käytetään esim. pankkitilin avaamisessa, sähkö- tai puhelinsopimusta tai asuntokauppoja tehtäessä. Numeroa tarvitaan myös työsopimuksen solmimista varten sekä työsuhteessa että työharjoittelussa. Numeron hakeminen ei ole pakollista, mutta se on välttämätön silloin, kun Espanjassa asioidaan espanjalaisten tavoin. NIE-numero tarvitaan myös silloin, kun on aikomus kirjautua EU-kansalaisille tarkoitettuun ulkomaalaisrekisteriin. NIE-numero myönnetään pysyväluonteisena, eikä sitä tarvitse hakea uudelleen.

NIE-hakemukseen tulee liittää seuraavat dokumentit:

Lomake EX-15 tulostettuna ja täytettynä tietokoneella tai erittäin selvästi. Lomake löytyy tästä​ li​nkistä​​​ Lomake EX-15 tulee täyttää espanjaksi. Suomenkieliset ohjeet tästä​. Suomenkielinen lomake on vain ohjeellinen, eikä sitä näin ollen voi käyttää hakemuksena.

Alkuperäinen passi tai henkilöllisyystodistus.
Lomake 790 toimitusmaksua varten. Lomake tulee ladata tästä linkistä, joka vie Cuerpo Nacional de Policía (Espanjan Poliisin) nettisivuille, jossa voitte täyttää lomakkeen. Jokaisella lomakkeella on oma tunnistenumero. Suomenkieliset ohjeet tästä​​.

Alkuperäinen ja kopio asiakirjasta, joka todistaa syyt NIE-numeron hakemiselle (esim. kiinteistön kauppakirja, auton käsirahan kauppakirja, kirje pankista, josta käy ilmi NIE-numeron tarve, harjoittelusopimus, jossa edellytetään NIE-numeroa, jne.)

Maksu on 9,85 euroa. Maksetaan pankkiin. Kuitti mukaan poliisilaitokselle. Poliisilaitokselle varataan aika ennakkoon. Alla linkki ajanvaraukseen: 

https://icp.administracionelectronica.gob.es/icpco/citar?p=38&locale=es